Thursday, May 6, 2010

Penggunaan Form Dalam PHP - Beza Method GET & POST

Dalam post sebelum ini, saya ada memberikan contoh bagaimana membuat form dalam PHP. Dalam contoh tersebut juga saya menggunakan method GET. Mungkin ada dalam kalangan kita yang dah biasa dengan web programming ni... tapi ada satu soalan yang simple yang mungkin kita tidak jelas apa perbezaan, kelebihan, kekurangan dan macam² lagi berkenaan attribut method di dalam tag form... utk method ini kita boleh letak samada GET ataupun POST... tapi selama ni mungkin kita hanya menggunakan method="post" sebab kita nak hantar input ke page lain samada untuk diproses ataupun untuk paparkan semula... tapi bila masa kita guna method="get"?

Ok, dalam PHP kita boleh capai data daripada form menggunakan method GET atau POST. Jika kita guna method GET, variable/parameter akan dihantar bersama dengan URL (Uniform Resource Locator), ini bermakna user@pengguna boleh nampak variable/parameter tersebut di bahagian address field browser tersebut. Jika kita menggunakan method POST, variable/parameter akan dihantar bersama dengan body..& user@pengguna tidak boleh nampak variable/parameter tersebut.

Penggunaan GET & POST adalah berbeza, sebagai contoh, search engine (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Netscape, Opera, Safari dll..) biasanya menggunakan method GET...ini adalah bagi memudahkan pengguna membuat 'Bookmark' hasil carian mereka. Method POST pula biasanya digunakan untuk pass/hantar data-data yang sensitif seperti data transaksi bank & pembelian secara dalam talian.

Contoh: (di bahagian kotak address browser selepas klik butang)

GET = http://www.domain.edu/view.php?nama=rosyiatimah&sekolah=menengah
POST = http://www.domain.edu/view.php

Sekarang kita boleh nampak perbezaannya, kedua-dua paramater, nama=rosyiatimah&sekolah=menengah, dihantar, tapi dalam bentuk yg berbeza..

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More